HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

Szülinapi videó

2011.03.04. 15:32 Gulliver

Ígérem, a jövő héten nemcsak repülőkkel foglalkozom, de ma még belinkelem a Balázs által küldött videót, ennek nem tudtam ellenállni.

A Lufthansa CityLine jogelődjét, az Ostfriesische Lufttaxi (Kelet-Frízlandi Légitaxi) vállalatot 1958-ban alapította Jan Janssen és Martin Decker. Az első repülőgép egy évvel később, 1959. június 16-án szállt fel. Az ötvenedik születésnapra készült ez az alábbi imázsfilm. Bárcsak egyszer én is készíthetnék egy ilyet.

Az első 10 évben nem volt nagy változás a cégben: OLT néven szállították az elsősorban északnémet turistákat a bázisreptérként szolgáló Emden és Helgoland, Borkum, Juist, valamint Norderney között. A cégalapítást finanszírozó Fisser&van Doornum hajóstársaság pedig mindvégig megőrizte tulajdonrészét. 1970-ben a cég átalakult, és új tulajdonosként belépett a frankfurti Ipari és Közlekedési Rt, eredeti nevén az Aktiengesellschaft für Industrie und Verkehrswesen. A részvénytársaság 1973-ra teljesen felvásárolta a céget, és ekkor vették meg az első 20 személyes DHC-6 Twin Ottert. Kicsivel később a vállalatot teljesen átalakították, és DLT Luftverkehrgesellschaft néven üzemeltették tovább a légitaxi üzletágat, a Fisser&van Doornum pedig megtartotta a kompüzletágat, vele együtt pedig a mindmáig létező szigetközi légijáratokat. Innetől kezdve a két cég sorsa különválik.

(EGY OLT DHC-6 a düsseldorfi repülőtéren 1973-ban. Fotó: Wolfgang Mendorf)

A DLT 1978-ban szerződést kötött a Lufthansával, és a nagyvállalat megbízásából elindította első nemzetközi járatait a Bréma-Koppenhága és a Hannover-Amszterdam útvonalon. A nagy testvér egyre több belnémet járatot bízott rájuk, miközben tőkeemelésekkel hízlalta a vállalatot. 1980-ra a cég saját tőkéje 16 millió német márkára nőtt.

Időközben folyamatosan kiselejtezték a DHC-6 és a Shorts330 típusú gépeket, helyettük 44 férőhelyes HS-748 típusú gépeket vettek, összesen hatot.

1987-ben Európában elsőként a DLT üzemeltetett Fokker 50-es típust. Ekkor a Lufthansa már 40 százalékban tulajdonos, és az ő járatszámaikkal üzemeltek a menetrend szerinti járatok.

(Fokker 50 az időközben bezárt Berlin-Tempelhof repülőtéren. Fotó: Alaistar T. Gardiner)

A cégnek jól ment, a Lufthansa pedig egyre nagyobb étvággyal vásárolta fel a céget. 1990-ben már többségi tulajdonos (52 százalékkal) az 50 millió eurós cégben. Ekkor először együttműködési megállapodást írtak alá a Lufthansával, de egy évvel később teljesen beolvadtak, mert az Öbölháború megrokkantotta a túl gyorsan hízó céget.

A Lufthansa betagozta a céget a konszernbe, és a világon elsőként CRJ-ket vettek, amihez szimulátort is vásároltak. Ekkoriban már évi kétmillió utast szállítottak napi 250 járattal 60 európai városba. Az anyavállalat átvette a marketinget és a teljes tervező-szervező csapatot, 1993-ban pedig az egész céget. Ekkor már Lufthansa CityLine névre hallgat a társaság.

A konszern 1995-ben eladatja a teljes Foker 50 flottát a stuttgarti Contact Airnek. Helyettük CRJ és AvroRJ85-ös gépeket állítanak forgalomba. A cél, hogy az első, kizárólag jeteket üzemeltető regionális légitársaság legyenek - ez nemsokára sikerül is a cégnek.

Innentől kezdve a cég története teljesen egybeforr a Lufthansáéval, és pár éve múlva a fentebb látható remek kis videót adják ki.

(Fokker 100 OLT festéssel. Fotó: Garitzko)

A régi OLT azonban továbbra is működik, 16 darabos flottája ma is repül. Fokker 100 és Saab 2000 típusú gépeikkel pedig Európában repülnek: Nürnberg, Toulouse, Brüsszel, Koppenhága, Gdansk, Rotterdam, Bristol és Zürich repülőterére járnak. A fennmaradó időben pedig a DHL és az Airbus alkalmazottait szállítják a telephelyek között, valamint velük utazik a Werder Bremen és az SV Hamburg focicsapat is.

(A juisti strand. Nincs zsúfoltság.)

Továbbra is üzemeltetik a szigetek között közlekedő 6 repülőgépet, melynek fele Britten-Norman BN2 Islander típusú. Javarészt ezekkel szállítják a szigetek között az ide visszavonuló tehetősebb németeket. A szigetvilág ugyanis ritkásan lakott, mindössze 148 fő lakik egy négyzetkilométeren. Ez, és a nehézkes eljutás pedig ideális azoknak, akik szeretnének visszavonulni a világtól. Ennek megfelelően az ingatlanárak is meglehetősen magasak, az OLT pedig stabil bevételre számíthat törzsutasaiból.

 

2 komment

Címkék: repülés lufthansa olt dlt

A bejegyzés trackback címe:

https://gulliverutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr612709197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McLaurin 2011.03.05. 23:26:27

Nyugodtan foglalkozz továbbra is repülőkkel. Én szeretem és az egek ura blog mostanában amúgy sem kényesztet el, így pártoltam át ide :-)

Gulliver 2011.03.06. 16:16:28

@McLaurin: Köszönöm a biztatást. :)
Három oka van, hogy nem kizárólag repülős blogot akartam csinálni: Vargag régi jó barátom, nem volt szándékom, hogy a blogjával versenyezzek. Meg szeretem a többi nagyvasat is, azokat sem akarom kihagyni. És továbbra is minden munkanapra szeretnék egy-egy postot, a repülésben pedig nincs minden nap olyan újdonság, ami érdekes lehet. De azért igyekszem minden nap valami hasznosat írni. :)
süti beállítások módosítása