HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

Budapest helyett Jerevánba repült az első Superjet

2011.05.02. 11:11 Gulliver

Az orosz tulajdonosok még a Malévval vetették volna az első Superjeteket. Végül az örmény légitársaság indította el az első példányt.
 
 
(Az első Superjet első útja a moszkvai Seremetyevó reptérre vezetett. Fotó: Alexander Mishin)
 
Nem kevés a magyar légiközlekedésben dolgozó ember szerint az orosz tulajdonosok két dolgot akartak: a Malév járathálózatát megszerezni, és rávenni a légitársaságot, hogy vásároljon be abból a repülőgéptípusból, amely még soha nem bizonyított. Az oroszok végül egy fillér nélkül visszaadták a Malévet a magyar államnak, de a cég a szuhojvásárlástól mindenképpen elfordult. A Malév a 2009-es Paris Air Show-n jelentette be, hogy 30 Superjetet vesz, összesen egymilliárd dollárért. Az eseményre több magyar újságírót is kiutaztattak, de szükség is volt a hírverésre: ezzel a tétellel indultak meg a megrendelések. A magyarok visszakozása komoly érvágást jelent a cégnek, mivel a piac meglehetősen szkeptikus az orosz géppel kapcsolatban: a volt szovjet tagországokon kívül alig van vevője. Arról pedig végképp megoszlanak a vélemények, hogy a Boeing szerepvállalása a Superjetek marketingjében segíti, vagy éppen hátráltatja a vállalkozást. Hasonló nagyságrendben mindössze két vevő akadt eddig: az Aeroflot 30 darabot, míg az offshore lízinggel foglalkozó, Bermudán bejegyzett Pearl Aircraft 30+15 darabot rendelt.
 
Az örmény Armavia azonban nemcsak leszerződött, de át is vette az első SSJ-nek rövidített gépet. Április 20-án – nagy csinnadrattával – Jerevánból Moszkvába repült az első Superjet. Május 1-jén pedig berepült Nyugat-Európába a típus: vasárnaptól kezdve a Jereván-Velence útvonalon repül a típus, hetente egyszer. Júniusban megérkezik a második gép is, a cég tervei szerint Szentpétervárra és Szocsiba repülnek majd, de tervbe vették a teheráni repteret is. A velencei járatnyitás érdekessége, hogy a géptípus nemzetközi értékesítésével foglalkozó Superjet International székhelye is épp Velencében található.
 
 
(Az SSJ utaskabinja 98 székes elrendezésben: turistaosztály, elől kis konyhával) 

 

A típus elsősorban a brazil Embraer E-sorozattal, illetve a Bombardier CRJ-szériájával versenyez a regionális és közepes hatótávolságú gépek piacán. Egyelőre – a Malév-megrendelések nélkül – 174 darabra megrendelésük, 59-re pedig opciós szerződésük van. 

5 komment

Címkék: repülés ssj armavia

A bejegyzés trackback címe:

https://gulliverutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr542871240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vaga 2011.05.04. 18:50:08

Eredetileg is az örmények voltak az első regisztrált üzemeltetők, a Malév kommunikáció anno csak próbált úgy tenni, mintha...

Gulliver 2011.05.04. 22:27:52

@vaga: Úgy emlékszem, hogy szándéknyilatkozatot az Alenia 2007 júniusban, az Armenia pedig szeptemberben írt alá, de konkrét szerződést - emlékeim szerint - elsőként a Malév kötött. Ugyan a Malév is elsősorban regionális járatokat üzemeltet, így elméletben valóban jó lett volna a típus - de emlékeim szerint a Malév azért került képbe, mert a szándékból nem lett szerződés az előző kettőnél.

Trog_Air 2011.05.19. 14:37:55

Jobb is, legalabb nem nalunk jonnek ki a hibak :).

Gulliver 2011.05.19. 18:07:25

@Trog_Air: Szerintem a Malévnál is meg az ACE-nál is sokaknak okozott megkönnyebbülést, hogy lemaradtunk az elsőségről. :)

Trog_Air 2011.05.19. 19:35:20

Az ACE talan annyibol orult volna neki, hogy az "elparolgott" 737 alkatreszek helyett kaptak volna sok Szuhoj alkatreszt :D :D
süti beállítások módosítása