HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

Kiakadtak a mentők

2011.04.01. 15:46 Gulliver

Nem a tegnapi poszton, hanem egy sok pénzből készült magyar művészfilmen. A Gulliver kulturális melléklete:

Az Isteni műszak című film a Nyomozó és a Kontroll stílusát viszi tovább: melankolikus, depresszív film egy kevesek által ismert világról, remek képi és dramaturgiai megoldásokkal. Annyiban is hasonlít a film az elődökhöz, hogy a főhősök itt is pszichopaták, szakmájuk legalját adják. Míg a kórboncnokok és a BKV-ellenőrök kigúnyolása nem sértett különösebb tabukat, addig a mentőkön való gúnyolódás annyira cinikusnak tűnik, hogy a Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál nyílt levélben tiltakozott ellene.
 
Jogosan.
 
Az Így nem lettem mentősofőr című posztban megírtam, hogy a mentősök nagyon kevés pénzért végeznek nagyon veszélyes munkát, cserébe leginkább megaláztatásban van részük. Ha a film készítői nem csak szellemi maszturbálásnak tekintették volna a filmkészítést, hanem valami értékeset szerettek volna alkotni, akkor inkább ezekről a felesleges megaláztatásokról, az önfeláldozásról és az értelmetlen konfliktusokról készítettek volna filmet, ha már ragaszkodnak a beteges helyzetekhez. És a magam részéről nem fogadom el a rendező öntelt értelmiségi válaszát, ami szerint "a kicsit is reflektált gondolkodás képes különbséget tenni képzelet és valóság között." A nézőkre átterhelni a film felelősségét meglehetősen felelőtlen dolog, a kereskedelmi televíziózás megjelenése óta tudjuk, hogy a társadalom jelentős része valóságként fogja fel a képi világot - különösen egy olyan témában, amiről egyébként nincs információja.
 
A Mentőszolgálat számára is tanulságos azonban az eset: komolyabban és többször meg kell jeleníteni a mentők munkáját a hazai médiában, hogy a Bodzsár-féle filmek fiktív világát minél többen meg tudják különböztetni a valóságtól. 
 
Én egyet tehetek: itt a blogon ezzel a cikkel tiltakozom, a mozipénztárnál pedig azzal, hogy még véletlenül sem veszek erre a filmre jegyet. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gulliverutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr502791419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása