HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

A nagy csecsemőmotozás

2011.05.16. 18:24 Gulliver

A Kansas City reptéren megmotoztak egy 8 hónapos csecsemőt, még a pelenkáját is. Röhejes?
 
(Fotó: Jacob Jester
 
A fotón, amit egy Jacob Jester nevű fickó készített, az látható, hogy egy anya a kezében tartja a kissrácot, két TSA-ügynök (magyarul: utasbiztonsági ellenőr) pedig épp tetőtől-talpig átvizsgálják a gyerkőcöt. A felvétel szerint mindenki jókedvűen állt a dologhoz. Jester pedig azt nyilatkozta, hogy anyuka is, gyerek is „nagyon együttműködő volt”. Valószínűleg senki sem gondolta komolyan, hogy a 8 hónapos csecsemő igazi veszélyt hordozott volna, de mivel a babakocsi bejelzett a robbanószer-ellenőrzés során, így végigcsinálták az előírás szerinti, ilyen esetekben kötelező átvizsgálást. Szinte természetes, hogy nem találtak semmit, de az eset annyira röhejes, hogy még az Economist is írt róla. 
 
A robbanószernek tűnő anyagok valószínűleg egy gyufáról, öngyújtóról, vagy hasonló háztartási eszközről kerülhetett a babakocsira, de az ellenőrzés során nincs jelentősége, hogy honnan került oda. Rajta van, és ez már elég okot ad az aggodalomra.
 
Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a gyerek nem volt veszélyes, így azt mondhatnánk, felesleges volt átvizsgálni. De ha egy utast a robbanószer-nyomok ellenére nem vizsgálnak át, akkor azt is kiírhatnák a repülőtereken: robbanószert a fedélzetre vinni tilos, kivéve 8 hónapos gyerekek pelenkájában. Vagy mondjuk a hibbant terveket szövögető leendő terroristáknak újsághirdetésben is feladhatnának ilyen jótanácsokat, hogy robbanószert csak pelenkában, cumisüvegben és babakocsiban lehet a fedélzetre vinni. Nyilvánvaló, hogy nem ez a cél. 
 

Így viszont nincs más választás, a csecsemőket is át kell vizsgálni. Mindenféle biztonsági szervezet, így a biztonsági ellenőrzéseket folyamatosan szigorító amerikai TSA is folyamatosan keresi azt a módszert, amivel az ilyen röhejes esetek elkerülhetők. Mondhatnák például azt, hogy az ellenőr „kockázatelemzéssel” dönthet úgy, hogy nem vizsgál át egy többgyerekes, fehér bőrű anyukát. De ez egyrészt rasszista lenne, másrészt láttunk már olyan „harcosokat” Pakisztánban és Boszniában is, akik teljesen normális családban nőttek fel, ránézésre teljesen szokványos, fehér bőrű amerikainak, illetve németnek tűntek. Így sajnos ez sem tűnik jó megoldásnak. Bárhol is hagyunk nyitva egy kiskaput, biztosak lehetünk benne, hogy azon akarnak majd besétálni a lehetséges rosszakarók. Kiskapu nélkül viszont együtt kell élnünk azzal a gondolattal, hogy mozgássérülteket, 6 éves kislányokat és 8 hónapos kisfiúkat is át fognak vizsgálni. 

Szólj hozzá!

Címkék: repülés repülésvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://gulliverutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr12908828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása