HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

Ferihegyre is jöhet az új Boeing

2011.03.21. 08:27 Gulliver

Vasárnap kezdte a Boeing új típusa a 600 órás tesztrepülési sorozatot, egy év múlva akár Ferihegyen is lehet.
 
 
A 747-es család legújabb típusa az everetti gyár melleti Paine Field-i reptérről szállt fel helyi idő szerint 9:59-kor, és 4 óra 25 perc repülés után szállt le a gyár repterén. 
 
A típus fejlesztése jelentős késésben van, ráadásul a rivális Airbus óriásgépe, az A380 már régóta forgalomban van. Így a típus fejlesztői – és a cég sajtósai – azzal hirdetik a gépet, hogy a kereskedelmi utasszállítók között ez a gép fogyasztja fajlagosan a legkevesebbet. A pontos számot nem sikerült megtudni, de annyi biztos, hogy a nagy versenytársa, az Airbus A380 egy utast 100 kilométerre körülbelül 3,5 liter kerozin elégetésével tud megtenni (ez persze rengeteg mindntől függ). A Boeingről még csak elméleti számítások vannak.
 
A 747-es típus továbbfejlesztett változatát elsősorban teherszállító változatban keresik, annak a fejlesztése is előbbre jár. Az utasszállító változatra eddig összesen 33 megrendelést tudtak összeszedni, először a Lufthansa és a Korean Air rendelt belőle. Nemrég az Air China is szándéknyilatkozatot írt alá 5 darab megrendeléséről, de ehhez szükség van még a kínai kormány jóváhagyására. Ha további csúszások nem lesznek a fejlesztésben, akkor az első repülőgépet az idei év utolsó negyedévében szállítják le a Lufthansának, így az a 2012-es nyári menetrendben szállíthat utasokat. Jó hír, hogy a 467 férőhelyes repülőgép minden olyan reptéren le tud szállni, ahol az elődje is – így elképzelhető, hogy a budapesti reptéren is meg fog jelenni, hiszen két megrendelő is rendszeresen jár Budapestre. A személyszállító változat a Lufthansa, míg a teherszállító változat a Cargolux színeiben érkezhet a budapesti repülőtérre.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gulliverutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr192757855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scream 2011.03.21. 12:45:03

Szia!

Itt van egy kis elírás: "ráadásul a rivális Boeing óriásgépe, az A380". Airbus!? :)

Mikorra várhatóak szerinted a Cargolux új gépei, írtad a teherszállítók előrébb vannak?

Üdv,
Scream

Gulliver 2011.03.21. 13:45:50

Szia!

Köszi a figyelmeztetést, javítottam.
Rá fogok kérdezni, hogy mikor jön az első CLX. Szerintem jó sokan ki fogunk menni fényképezni, ha itt lesz. :)
süti beállítások módosítása