HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

Megarendelés a Stadlernek

2011.03.08. 18:08 Gulliver

A Gulliver Utazik blog - alig egy hónappal indulása után - felkeltette a közlekedési cégek érdeklődését is. Elsőként a Stadler vasúti járműgyár érezte fontosnak, hogy tájékoztassa a blog olvasóit legújabb megrendeléséről. És mivel úgyis ígértem, hogy ezen a héten nemcsak repülők lesznek, ezért alább olvasható, hogy most mire is büszke a Magyarországon is gyárral rendelkező cég.

 

Hosszú tárgyalásokat követően a Stadler Rail Csoport németországi leányvállalata, a Stadler Pankow GmbH, és a németországi regionális vasút üzemeltető Veolia Verkehr Regio megállapodást írt alá február végén 35 darab villamos FLIRT motorvonat gyártásáról. 

A szerződés összege 200 millió euró (54 milliárd forint), amely az eddigi legnagyobb megrendelés a Stadler németországi cége történetében. A szerződés értelmében a Stadler 28 darab 6 részes és 7 darab három részes FLIRT szerelvényt szállít a Veolia részére. Ezzel a megrendeléssel a Stadler már 656 darab FLIRT vonatot értékesített világszerte 12 országban, amelyből 60 darab a magyar vasútvonalakon közlekedik.
 
A FLIRT flotta az osztrák határ közelében fekvő németországi Rosenheim regionális vasúthálózatán közlekedik majd, és  a München-Rosenheim-Salzburg, München-Rosenheim-Kufstein, és Rosenheim-Holzkirchen-München vasútvonalakon közlekedik majd. A vonatok várhatóan a 2013-as decemberi menetrendváltozást követően állnak majd forgalomba.
 
(A rosenheimi FLIRT látványterve. A magyar változat piros, és a budapesti elővárosi járatokon közlekedik.)
 
Az 59 méter hosszú 3 részes motorvonatokat 158 ülőhellyel látják el, amelyből 8 darab első osztályú lesz, a 6 részes, 107 méter hosszú változaton 333 ülés kap majd helyet. A vonatok 160 km/h maximum sebességgel közlekednek majd.
 
Mindkét vonattípuson az egyik mosdó mozgáskorlátozottak számára is igénybe vehető lesz, a járműveket olyan pontosan illeszkedő beszálló rámpával is ellátják, amely a jármű és a peron közötti rések áthidalásával  megkönnyíti a kerekesszékes utasok felszállását a járművekre.  
 
A németországi megrendeléssel a Stadler már 656 darab FLIRT értékesítésénél jár, ami azért figyelemre méltó teljesítmény, mert a típus  néhány évvel ezelőtt, 2004-ben állt először forgalomba. Így a cégcsoport legnépszerűbb vonattípusa, amelyből az egyik legnagyobb flotta 60 darab vonattal Magyarországon közlekedik, hamarosan már összesen 12 országban szállít utasokat világszerte. A vonattípus kocsiszekrényeit a csoporton belül többek között a Stadler szolnoki üzemében hegesztik és fényezik.

2 komment

Címkék: vasút stadler

A bejegyzés trackback címe:

https://gulliverutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr762722400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McLaurin 2011.03.09. 21:25:24

Hát ez üdvözlendő, hogy egy cég ilyenre is figyel, köszi a cikket, jó volt.

Gulliver 2011.03.09. 22:25:11

Én is meglepődtem, de jó érzés volt, hogy felfigyeltek a blogra. Remélem, majd a szolnoki gyárukról is tudok majd írni - nem vagyok egy nacionalista alkat, de örülök a hazai ipar minden sikerének.
süti beállítások módosítása