HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

Újra lesz magyar légitársaság!

2014.05.19. 11:46 Gulliver

Ez már biztos, a Sólyomnál beindult a tőkeemelés, minden eddiginél több pénz folyt be a légitársasághoz.

6 komment

Címkék: repülés sólyom

Mit keres Szijjártó a Wizz Airben?

2013.10.16. 09:30 Gulliver

Ahova Szijjártó utazik, oda repül a Wizz Air is.

Ami a Malévnak nem sikerült, az összejött a Wizz Air vezetésének: a magyar kormánnyal együttműködve bővíti a hálózatát. Indul a járat Bakuba, Dubajba, Mumbaiba, Szijjártó Péter legnagyobb gazdasági sikereinek helyszínére.

wizz.jpg

Eleinte a légitársaság kifejezetten rossz viszonyban volt az Orbán-kabinettel, a Fidesz kommunikációjában rendre megjelent a „Mit keres Oszkó Péter a Wizz Airben?” kérdés. A nagy harag után azonban mindkét oldalon rájöttek: a légiközlekedés nem él meg a kormányzat hatékony külgazdasági stratégiája nélkül, és a külgazdaság sem lesz sikeres egy budapesti légitársaság nélkül. Nem atomfizika ez, a Malév kimúlása ellen is ez volt az egyik legfontosabb ellenérv: ha nincs repülőjárat, akkor nincs befektetés, nincsenek közös vállalatok, nincs semmi.

Szijjártó Péter is nagyon jól tudja ezt, mióta kormányzati megmondógépből külgazdasági államtitkárrá lépett elő. A fiatalember végigturnézta fél Ázsiát, új üzleti lehetőségek után kutatva. A Wizz pedig keleti járatokat nyitott Budapestről: Kijevbe, Isztambulba, Tel-Avivba, és még néhány célállomásra.

De ezen túl is látványosan felpörögtek az események: kiderült, hogy Azerbajdzsán ugyan nem demokratikus, de nagyon gazdag és elszigetelt ország, pénze egy részét pedig szívesen költené arra, hogy az elszigetelődése oldódjon. Ezen felbátorodva belendült a focifrizurás államtitkár is: április 7-én aláírták a magyar-azeri légügyi egyezményt, négy napra rá pedig a Wizz Air bejelentette a bakui járat megnyitását, a sajtótájékoztatón jelen volt Szijjártó Péter is.

A járatból a Wizz évi 30 000 utast remél, ami elég ambiciózusnak tűnik, elvégre a heti két járatot összesen 37 440 utas tudja igénybe venni évente, ha az utolsó ülést is eladják a járatra. (A Wizz 180 férőhelyes Airbus A320 típusú repülőgépeket használ.) Ez pedig nem lesz könnyű, a légitársaságnak éppen a környező országokból jövő konkurenciával kell megküzdenie: bakui járatot indított a cseh CSA és az osztrák Austrian Airlines is, így az osztrák, cseh, szlovák utasokról a légitársaság szinte teljesen lemondhat. A járat megtöltésében azonban segíthet a Szijjártó-féle külgazdasági program, aminek keretében Bakuban magyar kereskedőházat nyitottak. Ez az intézmény 40 hazai kis- és középvállalkozónak segít azeri üzletek megszerzésében. Tegyük hozzá, a hazai vállalkozók sosem jutnának el Azerbajdzsánba, ha nem lenne közvetlen repülőjárat a két ország között, így a Wizz üzleti terve és Magyarország külgazdasági stratégiája szerencsésen kiegészíti egymást.

Ma pedig újabb bátor húzás eredményét láthatjuk: a Wizz Indiába indít járatot. Na nem pontosan így, de a külgazdasági államtitkár ezt nyilatkozta. Mumbaiba ugyanis a Wizz nem tud elrepülni, az A320-as repülőgépeknek ez túl messze van. Ezért a járat dubaji leszállással fog közlekedni. Sőt, legyünk még pontosabbak: a Wizz Air október 27-én dubaji járatot fog indítani, onnan kell továbbküzdenie magát a magyar légitársaságnak. Pedig már Dubaj is messze van: egy ilyen hosszú útra annyi üzemanyagot kell vinni, hogy már csak 140 utast engedhetnek a fedélzetre, a gép különben túllépné a maximális felszállósúlyát. (Tapasztalatom és a statisztikák szerint ezen az útvonalon elég jó töltöttséggel mennek a járatok. Jelenleg egyedül a Qatar repül a térségből Budapestre, szinte folyamatosan tele.)

A kormányfő egyelőre nem ezzel a járattal utazott Indiába, hanem a cseh Travel Service-től bérelt egy gépet az utazáshoz. A fedélzeten viszont nem csak a kormányzat emberei utaznak: népes üzletembercsapat is velük utazik, akik a kormányzati segítségnek köszönhetően valószínűleg tudnak is majd üzletet kötni. (Hozzáteszem, az üzletemberek nem a kormány pénzén utaznak, kifizetik az utazásuk költségét, ahogy az ilyenkor lenni szokott.)

A Wizz nem csak az indiai járattal vesz nagy levegőt: Dubajban az al-Maktoum repülőteret fogja használni. Ez a légikikötő már egy éve üzemel ugyan, de eddig csak teherjáratokat szolgált ki. Október 27-én nyit az utasok számára, és még aznap pedig leszáll az első két Wizz-járat is. Egy nappal a budapesti és kijevi járat után pedig megérkezik Bukarestből és Szófiából érkező gép is.

A magyar külgazdaságnak jót tesz, ha a vállalkozók sikerrel járnak, és ez biztosíthatja a Wizz indiai járatának sikerét is. Jelenleg ugyanis a magyar-indiai kapcsolatok elég szerények: 2002-ben még mindössze 102 millió dollár volt a teljes külkereskedelem, ez 2012-re már 642 millió dollárra bővült, de ez két ország között még nagyon kevésnek számít. A Magyarországon élő indiai kolónia pedig a nagykövetség adatai szerint nagyjából 300-350 főre tehető, ebből 80 diák. Magyarországon 17 indiai tulajdonú cég működik, ők körülbelül 4000 főt foglalkoztatnak.

Ezek egyelőre kicsi számok, de a kormányzat határozottan nyitni akar kelet felé, a feltörekvő, egyre gazdagabb ázsiai országok felé. És ugyanerre törekszik a Wizz is, Nyugat-Európában a fapadosok, az EasyJet és a Ryanair ádáz harcot vív az utasokért, a hagyományos légitársaságok pedig a fennmaradásért. Így logikus lépésnek tűnik, hogy inkább Ázsia felé nyisson a lila légicég. A nagy távolságok, és a más költségszerkezet miatt a Wizz már meg is tette az első tétova lépéseket az interkontinentális légitársasággá válás felé: a cégnek eddig 45 darab A320-as repülőgépe van, és megrendelt további 112-t. De ezek egy részét időközben A321-200-as típusokra konvertálja, legalábbis Váradi József vezérigazgató ezt nyilatkozta. Ő pedig óvatos ember, csak azt mondja ki, amiről már előtte legalább ötször meggyőződött, hogy pénz is lesz belőle.

Címkék: wizz

Gyertek velem!

2011.07.21. 08:00 Gulliver

Az elmúlt egy hónapban nem frissült a Gulliver Utazik, de ennek jó oka van.

A blog igen hamar nagyon népszerű lett, rendszeresen szerepelt az Index címoldalán, és a napi látogatottság sokszor 10 000 körül volt. Többek között ennek a népszerűségnek köszönhető, hogy nemrég megkeresett T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Kiadó vezetője. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy júliustól egy közlekedési hírportálnál, az iho.hu-nál dolgozom. Az ottani cikkeket is szemlézte már az Index, a Népszabadság, és a TV2 is, ez kifejezetten jó érzés. Sőt, még az Index egyik főszerkesztő-helyettese, Tevan Imre is váltott, ő most az iho.hu felelős szerkesztője. :)

Ezért arra buzdítok mindenkit, hogy jöjjön velem az iho.hu-ra, mert ott még több és jobb írást talál a különféle közlekedési eszközökről. Azért is megéri váltani, mert ez a blog a közeljövőben - az összeférhetetlenség és az időhiány miatt - nem fog frissülni.

3 komment

Címkék: üzemszünet

Elhalasztották az A380 budapesti bemutatóját

2011.06.17. 14:27 Gulliver

Nagyon sokan vártuk már az eseményt, most még egy kicsit várnunk kell.

(Az átadási ceremónia után felszáll a Lufthansa egyik A380-as gépe Hamburgból.) 

5 komment

Címkék: repülés airbus a380 lhbp

Megszállott repülős vagy, ha...

2011.06.16. 11:35 Gulliver

Jelek, amiket magamon is tapasztalok.
 

6 komment

Budapestre jön az A380

2011.06.14. 17:05 Gulliver

Jövő hétfőn magyarországi villámlátogatást tesz Ferihegyen a legnagyobb utasszállító repülőgép, az Airbus A380.

 

A látogatást már évek óta várja a hazai repülősszakma, néhány hete pedig már mindenki lázban ég. A bemutatóval kapcsolatban ugyanis több időpont is szóbakerült, de ma a Lufthansa nyilvánosságra hozta, hogy a végső időpont június 20. lesz.

13 komment

Címkék: repülés lufthansa lhbp

Ilyen az új Ferihegy

2011.06.14. 14:25 Gulliver

A Liszt Ferenccé nemesedett budapesti repülőtér legújabb imázsfilmje:

 

4 komment

Címkék: repülés lhbp

Lufthansa ingyenjegyek Amerikába

2011.06.03. 09:39 Gulliver

A német légitársaság-csoport nyereményjátékot hirdetetett, amin a Gulliver Utazik olvasói amerikai repjegyeket nyerhetnek.
 

5 komment

Címkék: lufthansa

Bezárják a Lufthansa Italiát

2011.05.25. 14:14 Gulliver

Október 29-én repülnek utoljára a Lufthansa olasz gépei.
(A Lufthansa müncheni bázisa)
 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: repülés lufthansa muc mxp

Vulkáni hamu - folyamatosan frissítve

2011.05.25. 10:48 Gulliver

Magyarország határainál oszlott el az izlandi hamufelhő.

Szólj hozzá!

Címkék: repülés hamu grimsvötn

Száz repülőjáratot már töröltek a vulkáni hamu miatt

2011.05.24. 03:20 Gulliver

Az izlandi Grimsvötn vulkán kitörése miatt ismét nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe. Eleinte Grönland felé szállt a hamufelhő, de a széljárás megfordulása miatt kedd kora hajnalban elérte Skócia légterét.
 
(A hamu elhelyezkedése az alacsony légtérben a brit meteorológiai szolgálat rajzán) 

1 komment

Címkék: repülés hamu grimsvötn

Repülőgéppornó

2011.05.20. 17:26 Gulliver

Egy csomó pasi bütykölt Malvinkán hosszú időn át, hogy utána a gép hörögve megmutassa magát nekünk pár pillanatra. Most rohannom kell, ezért csak két (+1) kép a repülőgép-fanatikusok számára eksztatikus élményt okozó eseményről:

 

2 komment

Címkék: repülés il14 hamal

Bedőlt a Budapest-Toronto járat

2011.05.18. 22:31 Gulliver

Idén nyáron indult volna a budapesti Liszt Ferenc és a kanadai Hamilton reptér között közvetlen járat. A magyar Légi Marketing Alap által is támogatott járatot szervező cég megszűnt, az utasok futhatnak a pénzük után.
 

28 komment

Címkék: repülés kanada delta malév american lhbp

Meghívó Malvinkához

2011.05.18. 15:00 Gulliver

Pénteken ünnep lesz a Repülőgép-Emlékparkban, legalábbis az alábbi meghívó szerint:

(Malvinka, akihez minden repülésért rajongó hivatalos)

1 komment

Címkék: repülés malév il14 hamal

Így kell fogadni a világbajnokot

2011.05.17. 19:37 Gulliver

Finnország világbajnok lett jéghokiban. Így fogadta őket a marshaller a helsinki repülőtéren.

 

13 komment

Címkék: repülés marshaller

A nagy csecsemőmotozás

2011.05.16. 18:24 Gulliver

A Kansas City reptéren megmotoztak egy 8 hónapos csecsemőt, még a pelenkáját is. Röhejes?
 
(Fotó: Jacob Jester

Szólj hozzá!

Címkék: repülés repülésvédelem

Ferihegy marketingeli magát a legjobban

2011.05.10. 18:43 Gulliver

A budapesti repülőtér marketingje a legjobb a Routes szerint.
 

13 komment

Címkék: repülés lhbp routes

Légtérszimulációs központ nyílt Budapesten

2011.05.10. 11:19 Gulliver

A CRDS légtérszimulációs központja a Népligetnél épült fel, ez Európában a második ilyen. Mivel a megnyitóra nem tudtam elmenni, ezért alább a Hungarocontrol közleményét olvashatjátok.

 

Szólj hozzá!

Segítség! Mind meghalunk! - az oxigénmaszkok titka

2011.05.10. 09:38 Gulliver

Május elején egy Malév-gépen csökkent a légnyomás, és kiestek az oxigénmaszkok a tartójukból. A magyar sajtó egy része életveszélyes balesetként tálalta az eseményt, pedig csak annyi történt, hogy megijedtek az utasok. Nézzük meg, hogy működnek az oxigénmaszkok, és miért volt felesleges pánikolni a Malév szentpétervári járatán.
 
(Használt oxigénmaszk Dél-Koreából)
 

4 komment

Címkék: repülés malév kényszerhelyzet

Miről nevezik el a repterek pályáit?

2011.05.08. 08:08 Gulliver

Míg a reptereket városokról vagy híres egyéniségekről szokták elnevezni, addig a fel- és leszálláshoz használt pályákat a Föld északi mágneses pólus alapján nevezik el.
 

114 komment

Címkék: repülés

Életveszélyes manőver

2011.05.02. 14:14 Gulliver

Tíz év üzemszünet után orosz pilóták felszálltak egy Tu-154-es utasszállítóval. Az alábbi videó szerint nem kellett volna.

 

1 komment

Címkék: repülés tu154

Budapest helyett Jerevánba repült az első Superjet

2011.05.02. 11:11 Gulliver

Az orosz tulajdonosok még a Malévval vetették volna az első Superjeteket. Végül az örmény légitársaság indította el az első példányt.
 
 
(Az első Superjet első útja a moszkvai Seremetyevó reptérre vezetett. Fotó: Alexander Mishin)
 

5 komment

Címkék: repülés ssj armavia

Ártatlan kényszerleszállás Ferihegyen

2011.04.29. 20:48 Gulliver

Egy órára lezárták a budapesti reptér 1-es pályáját egy kényszerleszállás miatt.
 

6 komment

Címkék: repülés rki lhbp qatar kényszerhelyzet

Csajozós villamos

2011.04.18. 08:00 Gulliver

Vasárnap kihoztuk a remízből az idén 99 éves, "1074-es" néven ismert favázas villamost. Szép idő volt, és szinte minden nő mosolygott ránk utazás közben. Néhány autós pedig fél kézzel vezetve készített rólunk fényképeket menet közben. 
 
 
 
(A villamos a 41-es járat kamaraerdei végállomásánál. A fénykép telefonnal készült, bocs a minőségéért.)
 

16 komment

Címkék: villamos 1074

Felvétel a magyar légiforgalmi irányítóknál

2011.04.16. 19:42 Gulliver

Április 17-ig lehet jelentkezni a HungaroControl októberben induló légiforgalmi irányító képzésére.

 

2 komment

Címkék: repülés hungarocontrol