HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

Vulkáni hamu - folyamatosan frissítve

2011.05.25. 10:48 Gulliver

Magyarország határainál oszlott el az izlandi hamufelhő.

(Elvonult a vihar) 

Május 26, 15:00 Az izlandi rendőrkapitány, Hjalmar Borgvinsson szerint a tűzhányó már csak gőzt áraszt magából. Az Eurocontrol összegzése szerint nem volt légtérzár (a német hatóság saját hatáskörében függesztette fel a gépmozgásokat), és hétfőtől szerdáig összesen kilencszázat töröltek a 90 ezer menetrend szerinti járatból. Ez a szám jóval alacsonyabb, mint a tavaly áprilisi légtérzár eredménye: hat nap alatt 140 ezer járat, és mintegy 10 millió utas maradt a földön.

Május 26, 10:12 Tegnap a skót reptereken már csak menetrendszervezési okokból töröltek járatokat, a hamufelhő továbbvonult Németország északi tartományai felé. Csütörtök reggelre azonban ez a hamufelhő is lecsapódott. A Grimsvötn által kilövellt hamu nagyobb és nehezebb részecskékből áll, ezért nem marad sokáig a levegőben. A legújabb meteorológiai rajzok szerint már lecsapódott a kontinens felé beúszó felhő, egyedül Skandinávia fölött található alacsony koncentrációban. Az pedig már nem zavarja a légiközlekedést. 

A hamu felhő ugyan beúszott Közép-Európába, de fennakadást már nem okozott. Az észelőradarok képéről pedig Magyarország határánál tűnt el, így hazánkba már nem érkezett izlandi hamu.

A légtérzár idején körülbelül 450 járat esett ki Németországban. A hamburgi reptéren 6 óra alatt 20 ezer utast és 230 járatot, míg a berlini reptereken a 3 órás zárás összesen 180 járatot érintett.

 

(A vulkán már nem aktív, de a hamufelhő még a levegőben van a 25-i előrejelzés szerint)

Május 25 16:29 Hivatalosan is megerősítették, hogy a vulkán már nem lövell magából hamut. Már a fenti rajzon is szerepel a megjegyzés rovatban, hogy hajnali 2 óra óta valószínűleg nem működik a tűzhányó. Mostanra biztossá vált.

Május 25, 14:17 A berlini repterek 14 órakor megnyitottak, a hamburgi délben, és a brémai reptér nyitva van, noha a legtöbb járatot törölték.

Május 25, 10:48 Európát tegnap érintette először az idei hamubalhé, amikor a skót légteret kellett lezárni a levegőben úszó hamurészecskék nagy száma miatt. A Ryanair még aznap próbarepüléseket végzett a "súlyosan szennyezett" légtérbe (a légszennyezettség fokozatairól a tegnapi cikkben írtam) Prestwick és Inverness, valamint Glasgow és Edinburgh között. A repülés után átvizsgálták a repülőgépeket felületét és hajtóműveit, de nem találtak rajta se sérüléseket, se hamunyomokat. Erre hivatkozva a Ryanair minden járatát szeretné elindítani, és csak azokat nem indítja el, ahol lezárták az indulási vagy az érkezési repteret.

25-én kora reggeltől várhatóan kora estig lezárták az északnémet és a dán légteret. Ezért nem indult el a Malév reggeli koppenhágai, göteborgi és hamburgi járata. A berlini és a brémai repteret is lezárták, Észak-Németország teljes légterét bizonytalan ideig lezárta a német légiforgalmi irányító szolgálat délelőtt 11 órától.

Dél-Skandinávia több repülőtere szintén leállt. Néhány légikikötő ugyan fogadóképes, de több járatot töröltek a norvég és a svéd reptereken (Néhány járatot azért kellett törölni, mert több repülőgép más reptereken ragadt.) Norvégiában délutánra valószínűleg eloszlik a hamu. A skót reptereken ma is vannak járattörlések: Glasgow, Edinburgh, Newcastle, Aberdeen.

(A zár ellenére még sok repülő van a sötéttel jelzett, hamuval borított légtérben a flightradar24 képe alapján)

A londoni meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hamufelhő lassan ereszkedik és gyorsan terjed délkeleti irányba. Ezért a számítások szerint este 18 órára a hamufelhő beteríti Lengyelországot, a balti államokat, és Szlovákia egy részét is. Éjfélre a kis koncentrációjú és alacsonyan mozgó hamufelhő elérheti Nyugat-Magyarország légterét.

(Az összefoglalót a beérkező információk alapján folyamatosan frissítem.)

Szólj hozzá!

Címkék: repülés hamu grimsvötn

A bejegyzés trackback címe:

https://gulliverutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr892930948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása