HTML

Linkblog

Gulliver utazik

Öt kontinensen vezettem autót, buszt, nyergesvontatót, mozdonyt, villamost, hajót, repülőt és osztályt. Most blogot írok ezekről. És keresek egy dizájnert, aki készít ide egy szép felületet.

Gulliver a Facebookon

Partnerünk

Bedőlt a Budapest-Toronto járat

2011.05.18. 22:31 Gulliver

Idén nyáron indult volna a budapesti Liszt Ferenc és a kanadai Hamilton reptér között közvetlen járat. A magyar Légi Marketing Alap által is támogatott járatot szervező cég megszűnt, az utasok futhatnak a pénzük után.
 
A Kanadában bejegyzett Panorama Tours szervezett idén nyárra közvetlen repülőjáratot a Toronto melletti Hamilton, valamint Budapest, Prága és Krakkó között az Air Italy légitársaság Boeing 767-200ER típusú gépével. Korábban azt írtam, hogy egy jó ideig valószínűleg ez lesz az utolsó új járat Ferihegy környékén, hiszen a piac csak nagyon kicsit bővül, a kerozinárak viszont egyre magasabbak. És sem a Budapest Airport, sem a Légi Marketing Alap költségvetése sem végtelen, így az új járatok költségeit sem tudják örökké viselni. (Az LMA is támogatta a járatindítást, mindhiába.) Erre jött a hír, hogy a Panorama Tours önként beszüntette a tevékenységét, a hoppon maradt utasoknak pedig fél évük van, hogy a jegy árát visszakérjék. (A visszatérítésről az ontariói turisztikai tanács honlapján részletes információk vannak.) Tette mindezt 10 nappal a tervezett járatindítás előtt.
 

Remélem, hogy a rossz előjelek ellenére nemsokára újraindul Magyarország és Kanada között a rendszeres légi összeköttetés. (Korábban a Malév járt Torontóba Boeing 767-300-as típussal, de végül megszüntették a járatot.) Az újraindításban fura módon segíthet a Delta és az American Airlines idén tavasszal indított New York-i járatok. Ennek a töltöttségéből, illetve a továbbutazók foglalásaiból viszonylag pontosan lehet majd arra következtetni, hogy milyen járatokra is vágynak az utazó magyarok. 

28 komment

Címkék: repülés kanada delta malév american lhbp

A bejegyzés trackback címe:

https://gulliverutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr592915204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

canadacruiser · http://canadacruiser.com/ 2011.05.18. 23:30:23

Ha megnéznénk a Schwechat-ról Kanadába induló magyarok számát, na abból is lehetne érdekes következtetéseket levonni.

INSIDER 2011.05.18. 23:45:05

Van ilyen, hogy Légi Marketing Alap? WTF! Ma is tanultam valamit.

Gulliver 2011.05.18. 23:47:41

@canadacruiser: Lehetne, hiszen a Dunántúlon lakók egy részét már korábban elszívta a bécsi reptér. De egyrészt valószínűleg a bécsiek nem fogják megmondani ezeket a számokat, másrészt Budapestről most is sokan utaznak Kanadába, csak épp átszállással Frankfurtban/Münchenben/Amszterdamban/Londonban. A megalapozott járatnyitáshoz pedig többféle adatot be kell gyűjteni - például az Egyesült Államok bevándorlási szabályai is befolyásolják, hogy az európai utasok hol szállnak át amerikai célállomásokra.

Gulliver 2011.05.19. 00:01:31

@INSIDER: Van, és tényleg lelkesen dolgoznak azon, hogy legyenek új légijáratok, tele utassal.

Lucent 2011.05.19. 00:53:09

Pedig mi is gondolkodtunk rajta, de amikor a honlapjukon megláttam az apróbetűs részben, hogy Airport Tax: Can$ 385.- !!!, akkor már gyanús lett és nem foglalkoztam vele többet. :(

G.Z. 2011.05.19. 02:47:22

Szerintem egy Budapest-Los Angeles járat életképes lenne (heti 1-2) és nem csak magyar utasokat vonzana. Az USA nyugati partjáról majd 20 óra hazajutni. Vajna bácsi is biztos támogatná, lehet többel is mint az LMA...

kéne egy nick 2011.05.19. 03:36:31

"em a Budapest Airport, sem a Légi Marketing Alap költségvetése sem végtelen"

Már miért kellene annak lennie?
Minden egyes utastól beszednek egy csomó reptéri illetéket, meg a reptéren leszálló és onnan felszálló gépek üzemeltetőitől is. A reptéri cégek minden szolgáltatást kurva drágán megfizettetnek.
Te most miről beszélsz?

bean 2011.05.19. 03:52:33

Budapest-Los Angeles? Aha, még Bécsből sincs nyugati partra menő gép... Münchenből van néhány de nem sok. Nem éri meg.

k13 2011.05.19. 06:26:25

Én a BP-NY-nak sem adok egy teljes évet...

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.19. 06:52:05

@Tom Bobb: jól sejtem nácika, hogy te annyira "magyar" vagy, hogy kanadából óbégatsz és fogalmad sincs az itthon helyzetről?

emem 2011.05.19. 07:19:05

@Tom Bobb: Tényleg, ez egy magyar görénytől teljesen átlagos hozzászólás.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.05.19. 07:41:53

@emem: @al kotmány aláiro álamfö: és mindezt úgy mondja el, hogy közben maga is meg a barátnője is menekült státuszért folyamondtak egy-két éve és élvezik annak minden financiális előnyét... 4oo$-os lakhatási támogatás, segély, ingyen ügyvéd. Mindezt a kanadai adófizetők pénzén. Arra, hogy NEKI mit kellett hazudnia, hogy elfogadják a beadványát nem beszél. Pár év (max.3-4) és őket is kirúgják független attól, hogy milyen színű a bőre. Soha többet nem mehetnek vissza Kanadába :)))

meggyes alfonz 2011.05.19. 07:56:30

Nem kellett volna dupla áron ajánlani a jegyeket és akkor lehet, hogy lett volna utasuk...
1500$ helyett pl. a Lufival 800-ból meg lehet fordulni, még ha egy átszállást közbe is kell iktatni. Kinek éri meg a 700$, hogy nem kell átszállni?

hosszupuska 2011.05.19. 07:57:36

Ez sajnos egyáltalán nem meglepő hír...
Aki ismerte/ismeri a "project"-ben résztvevőket, az egy garast nem adott erre az egész bóvlira.
Amikor erről a zseniális ötletről először megjelent egy rövid közlemény, akkor én viszaírtam egy blogot, hogy nem szabad hinni ebben, mert egyszerűen hiteltelen.
Senki nem reagált! Most pedig veszékelik a jajt.
Ennyit a hazai termék-tudatosságról.
Még az is lehet, hogy néhányan megint jól jöttek ki egy átverésből ...

hosszupuska 2011.05.19. 08:00:41

@hosszupuska: " visszaírtam "-ot akartam írni, bocsánat

Gulliver 2011.05.19. 09:18:15

@Tom Bobb: A közlekedésben az utasok származása érdektelen. A véleményedet szabadon elmondhatod, de itt csak a közlekedéssel kapcsolatos részével foglalkozunk, minden más offtopicnak számít.
Nem esem a torkodnak, de törlöm a hozzászólásodat. Én kérek elnézést.

christian.jungblut 2011.05.19. 09:46:30

@bean: Szerintem abban tévedsz, hogy nem éri meg. A Frankfurt - San Francisco útvonalon a Lufthansa napi járatot üzemeltet, ráadásul május 10 óta Airbus 380-nal.

bean 2011.05.19. 10:29:52

@christian.jungblut megeszem a sapkámat, vazze. Az Frankfurt, te! Legközelebb beírod hogy Londonból hány gép megy Los Angelesbe naponta.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.19. 13:03:49

@Gulliver: Természetes, hiszen ez a te blogod. Nem vitatkozom.

Azonban ne feledjük el, hogy ebben az esetben, mivel egy Budapest-Toronto járatról beszélünk, igenis számít az utasok összetétele - főként azt nézve, hogy a gépek javarészt "kifelé" lennének tele. El nem fogadom, hogy ezért a hozzászólásomért rögtön náciznak a parasztok, és még a Magyarországon összelopkodott, másoktól elrabolt pénzen most Kínában feszengő "hazánkfia" is megjelenik egy jó kis "szélsőségesezésre" meg "majdénmegmondomnekije" beszólásra (@Chaoyang: ), de tisztellek azzal, hogy nem fogok trollkodni és hőbörögni.

Tisztában kell lennünk vele, hogy aki képes gondolkozni és látni, képes ezeket a dolgokat a világ (az olvasói) elé tárni, összeszedetten és érthetően leírni, az nem feltétlenül rasszista meg náci, hanem esetleg egy tanult és világot látott, tapasztalt ember.

Egyébként az igazi OFF-topic nem az én hozzászólásomban merül ki, hiszen fentebb példákat látok arra, hogy meg sem említik a "repülés", a "járat", a Budapest-Toronto" szavakat, mégis megmaradt a benyögésük... :-)

Ajánlom magamat, és törölj, te bloggerállat! (Elnézést, ez egy viccesnek szánt mondat volt, nem lenéző!)

agymosott.blog.hu

Gulliver 2011.05.19. 13:30:54

@Tom Bobb:
OFF Abban igazad van, hogy @Chaoyang: @emem: @al kotmány aláiro álamfö: hozzászólása személyeskedő volt, őket kérem, hogy tartózkodjanak az ilyenektől. A népcsoporttal és a személlyel kapcsolatos véleménynyilvánítás különbsége azonban a büntetőjog területe, így ezt itt nem, de emailben megvitathatjuk. ON

A hozzászólásoddal kapcsolatban: az utasok származása nem, de az összetétele (ahogy azt második hozzászólásodban írtad) valóban számít. Így fontos tudni az utazás szándékát, ez alapján lehet dönteni az utaskabin székezéséről, a forgalom szezonalitásáról. Fontos tudni az utasok kulturális hátterét, így lehet dönteni a kabinszemélyzet összetételéről, a földi kiszolgálás erőforrás-igényéről. Adott esetben a vallási-étkezési preferenciák is fontosak a catering, az ültetés és fedélzeti szórakoztatás szempontjából. De a bőrszín és a kanadai szociális ellátórendszer sajátosságai a fedélzeten nem számítanak.

És köszönöm, hogy a döntésemet trollkodás és káromkodás nélkül tudomásul vetted.
Üdv,

Bloggerállat :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.19. 13:40:24

@Gulliver: Dehogy akarok én büntetőjogi beszélgetésbe bocsátkozni - nincs arra időm! :-) Viszont érdekes dolgokat írtál, ezért reagálnom kell.

Egy KLM-géppel sikerült Kanadába jönnöm, és olyan összetételünk volt (bőrszín, vallási látványosságok), hogy az ember a válaszod alapján arra gondolna: három bantu, két kimonós, meg egy orosz medve alkatú volt NDK-s sportolónő szolgálta fel az ételt és italt, melyek természetesen külnöleges fűfélékből, érdekes szagú vegyületekből, szakéból és rizsből kellett volna, hogy álljanak - ezzel szemben csak a szokásos szart kaptuk, kedves (fehér embertől származó) mosoly kiséretében. A téma tehát adott: a KLM-nél miért nem figyelnek a vallási-étkezési preferenciákra, a cateringre? Bár a legújabb hollywood-i szenny között válogathattam, de nem láttam, hogy lenne bantu és japán felirat is hozzá. Szóval... szerintem manapság már nem nézegetik ezeket az elveket - vagy csak kifogtam egy teljesen átlagosnak hazudott gépet.

Az ok és okozati összefüggés miatt volt a link, elnézést érte! Ok: kimenni repülővel, ott élni, okozat: miből élni. :-)

G.Z. 2011.05.19. 19:59:30

Azért az egész hihetetlen, hogy egy járat törlésén is ilyen jól el lehet cigányozgatni/rasszistázni.

Nincs épp elég blog külön ilyenekre fenntartva?

G.Z. 2011.05.19. 20:18:36

@bean: pont azért érné meg, mert Közép-Európából sehonnan nem megy. Róma, München, Zürich, Isztambul. Elég nagy terület nincs lefedve.

brondby 2011.06.13. 22:13:56

Ha már tengerentúli járatról van szó, esetleg nem tudja valaki hogy a nemrég indult American Airlines és Delta járatok kihasználtsága mekkora Budapestről?? Mert mindkét gép naponta repül közvetlen és kiváncsi lennék rá hogy mennyi utas van rajtuk....Napi 2 gép innen New Yorkba? Megéri??? Ezek szerint..... Reméljük hogy nem szüntetik meg....... aki esetleg tud erről valamit válaszoljon! Köszi.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.06.27. 15:10:38

@Tom Bobb: "Magyarországon összelopkodott, másoktól elrabolt pénzen most Kínában feszengő "hazánkfia" is megjelenik egy jó kis "szélsőségesezésre" meg "majdénmegmondomnekije" beszólásra"

Ezt abbol vontad le, hogy nalad gazdagabb vagyok (meg ugy minden masban jobb) es ezt csak lopkodassal meg masoktol elrabolt penzekbol ertem el?? Tudod jol te fattyu proli, hogy ezt a szemembe sosem merned mondani, mert egy gyava kis alamuszi pocs vagy, csak az Interneten nagy a szad, egyebkent egy beszari tehetsegtelen vesztes vagy. Ilyenekkel vadol masokat es ciganyozik, mikozben LEJARATJA MAGYARORSZAGOT AZZAL, hogy menekult statuszert folyamodott, eloskodik a kanadai kormany penzen es hazudott nekik, hogy elfogadjak a beadvanyat. Persze azok nem hulyek. Majd visszakerulsz a putriba ahonnan josz te senkihazi amikor normal idon belul kidobnak Kanadabol es soha az eletbe nem mehetsz oda vissza. Azert, mert egy ilyen szerencsetlen fasz vagy, nem kellene ennyire irigykedned. Egyebkent ha Magyaorszagon vagy es vallalod a szavaid, osszejohetnenk egy meccsre, addig gyurjal kemenyen, mert en veled ellentetben, nem csak uzletben voltam sportszeru hanem a ringben is... Gyava kis ostoba fereg, a nicknevem se merd a szadra venni, mert ket perc alatt kuldok az emigracionak egy levelet es nem hogy ket ev mulva do ezen a nyaron kitiltanak az orszagbol te hazudozo, tehetsegtelen, munkakerulo, irigy kis pöcs.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.06.27. 23:49:10

@Chaoyang: Küldtem neked egy barátságos hangvételű, szerintem igen jól sikerült és egy jövőbeli kellemes kapcsolatot előrevetítő üzenetet - mert nem itt trollkodjuk össze a blogot!

Elnézést kérek a blog írójától ezekért a frenetikus kitörésekért (főként az ostobák mondataiért) - olyan ez a helyzet, mint mikor a srác kijelentette, hogy a Föld forog a Nap körül. Sokan voltak akkor is a trollok... :-)

agymosott.blog.hu

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.06.28. 10:47:39

@Tom Bobb: Naivan azt hiszed elolvasom az onmagad magyarazo frusztralt leveleidet? Kinek van ilyenre ideje. Megyek Sanlitunba a heti csinibabat felszedni, mert a nagy jokepu feher embernek itt tobb gyonyor akad mint a te szanalmas kis csoro eletedben. Siess segelyert, mert ehen halsz a szaros baratnoddel egyutt. lol
süti beállítások módosítása